La recerca biomèdica mostra que el consum de sal podria
tenir un paper important en l’aparició i empitjorament de les malalties
autoimmunes.
L’esclerosi múltiple, una malaltia autoimmune
El sistema immunitari està dissenyat per detectar i atacar
els agents externs (virus, bacteris i altres patògens) i cèl·lules
cancerígenes. Diem que l'esclerosi múltiple (EM) és una malaltia o un trastorn
autoimmunitari ja que a les persones amb EM, les cèl·lules del sistema immune
ataquen per error la mielina, una substància lipídica i pròpia que recobreix
els nervis i que permet la correcta conducció dels impulsos nerviosos.
De trastorns autoimmunitaris n’hi ha més: l’artritis
reumatoide, la psoriasi, el lupus o la colitis ulcerosa en són alguns exemples.
Es tracta de malalties molt diferents entre si, però totes elles tenen com a
característica en comú l’autoimmunitat. Tot i que l’EM no és una malaltia
hereditària, sí que existeix certa predisposició genètica a desenvolupar un
trastorn autoimmune. Segons els experts, sobre les persones genèticament
susceptibles, hi actuarien tot un seguit de factors ambientals que podrien
impulsar l’autoimmunitat; entre ells, hi hauria les infeccions víriques,
l’exposició a contaminants, el tabaquisme i certs factors dietètics com el consum
de sal.
L’efecte del consum de sal sobre el sistema immunitari
La sal és la principal font de sodi a la nostra alimentació,
un component essencial per a la nostra fisiologia. No obstant això, se sap que
un consum elevat pot contribuir a l’aparició i empitjorament de la hipertensió
arterial i certes malalties cardiovasculars. La recerca biomèdica està
mostrant, a més, que el consum de sal també pot tenir un paper en el
desenvolupament de malalties autoimmunes.
La majoria dels estudis realitzats fins ara han estat
estudis pre-clínics, és a dir, realitzats sobre models animals. Així, una dieta
alta en sal ha mostrat un augment de l’aparició i empitjorament de
l’autoimmunitat en un model de ratolí d’EM, de lupus, d’artritis reumatoide i
colitis. El sodi de la sal, revertiria l’efecte dels limfòcits T reguladors i
promouria l’activitat dels limfòcits T activadors, sobre-activant la resposta
immune i afavorint d’aquesta manera l’aparició d’aquestes malalties. No
obstant, les troballes provinents d’aquest tipus d’estudis s'han d'interpretar
amb cautela ja que no tenen per què reproduir els mateixos resultats en humans.
D’estudis clínics, és a dir, realitzats en humans, se n’han
fet més aviat pocs. Sí s’ha mostrat certa associació entre el consum de sal amb
un major risc d’empitjorament a l'artritis reumatoide. Però en el cas de l'EM,
hi ha estudis que suggereixen una relació amb l’activitat inflamatòria de la
malaltia i les taxes d'exacerbació clínica, i altres que no.
Hàbits alimentaris més saludables per prevenir malalties
autoimmunes
En conjunt, la recerca biomèdica revela que existeix una
possible relació entre l'alta ingesta de sal i el desenvolupament de malalties
autoimmunes, tot i que encara cal entendre millor aquesta relació. Ara cal fer
més estudis que permetin identificar millor el perfil de les persones que es
beneficiarien de la restricció de sal a la dieta. Per altra banda, els
investigadors suggereixen als metges que, conscients de l’efecte dels factors
dietètics en les malalties autoimmunes, recomanin als seus pacients uns hàbits
alimentaris més saludables.
https://www.observatorioesclerosismultiple.com/ca/viure/alimentacio/la-sal-les-malalties-autoimmunes-i-lesclerosi-multiple/?utm_source=FEM+catal%C3%A0&utm_campaign=eb34415817-BUTLLETI_2018_12_19_CAT_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_aa962efbe5-eb34415817-244150613
https://www.observatorioesclerosismultiple.com/ca/viure/alimentacio/la-sal-les-malalties-autoimmunes-i-lesclerosi-multiple/?utm_source=FEM+catal%C3%A0&utm_campaign=eb34415817-BUTLLETI_2018_12_19_CAT_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_aa962efbe5-eb34415817-244150613
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.